تایمر

امروزه، برای راه اندازی اتوماتیک انواع تجهیزات و دستگاه ها از تایمرهای صنعتی از جمله تایمر ساعت نجومی شیوا استفاده می شود. تایمر صنعتی یکی از پرکاربردترین تجهیزات در صنایع گوناگون است. این دستگاه در انواع مختلف طراحی و ساخته شده است که می توانید با توجه به نیاز خود و نوع دستگاه مورد نظر از آن بهره بگیرید. تایمرهای صنعتی وظیفه کنترل مدار را برای زمان معین بر عهده دارند و همانند یک ساعت تنظیم شده هستند. برای آشنایی بیشتر با انواع تایمر صنعتی تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

دو عدد تایمر صنعتی مشکی رنگ.

تایمر صنعتی از پرکاربردترین تجهیزات در صنایع، است

تایمر چیست؟

انواع تایمر صنعتی، در واقع دستگاه های الکترونیکی هستند که برای کنترل زمانی تجهیزات و دستگاه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. تایمرهای صنعتی، اغلب در تابلوهای فرمان برق به کار می روند. تایمر می تواند به صورت دقیق، زمان اجرا و توقف عملیات های صنعتی را مدیریت کند. معمولا از انواع تایمرهای صنعتی و فانکشن تایمر٬ برای سیستم های خودکار کنترل فرآیند، خطوط تولید ماشین آلات صنعتی و سایر قسمت های صنعتی و همچنین تولید لوازم برقی خانگی استفاده می کنند.

انواع تایمر صنعتی برق

تایمرهای‌برقی از انواع تایمرهای صنعتی هستند که وظیفه دارند مدار را برای مدت زمان خاصی مدیریت کنند. این تایمرها در صنعت، کاربردهای بسیار متنوعی از جمله استفاده در تابلوهای اتوماسیون و راه اندازی موتورهای سنگین سه فاز دارند.

تایمر برق برای مصارف خانگی نیز مناسب است. بسیاری از افراد برای روشنایی خودکار منازل و باغ های خود از تایمرهای برق کمک می گیرند. انواع تایمر صنعتی به دو نوع آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شود که در ادامه به بررسی ویژگی ها و کاربرد های هرکدام از آن ها می پردازیم.

1 – تایمر آنالوگ

تایمرهای آنالوگ از قدیمی ترین انواع تایمرها هستند که در آن هیچ نمایشگری برای نشان دادن زمان وجود ندارد. در ساختار تایمرهای آنالوگ تنها یک عدد چراغ نشان گر وجود دارد که تنها از طریق روشن یا خاموش بودن این چراغ می توان از وضعیت تایمر اطلاع پیدا کرد. تایمر ستاره مثلث شیوا از بهترين برندها در اين زمينه است.

2 – تایمر دیجیتال

تایمرهای دیجیتال از جدیدترین انواع تایمر صنعتی هستند که با توجه به ویژگی های خاصی که دارند، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. این تایمرها درست بر اساس مدارهای الکتریکی و دیجیتال ساخته شده اند و دقت فوق العاده بالایی دارند. از دیگر ویژگی های تایمرهای دیجیتال می توان به داشتن حافظه و ذخیره زمان بندی های مختلف در آنان اشاره کرد. ساعت فرمان ديجيتال تبن از موارد پرطرفدار اين تايمر است.

تایمرهای دیجیتال بر خلاف انواع تایمر صنعتی آنالوگ دارای نمایشگری جهت نشان دادن وضعیت است. تنظیم این تایمر نیز بسیار راحت بوده و نیاز به آموزش خاصی ندارد. با استفاده از این تایمر در تجهیزات صنعتی، درصد خطاهای انسانی تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد و بهره وری از تجهیزات بالا می رود. علاوه بر این، بسیاری از هزینه های جانبی ای که برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز است، حذف می شود. تایمرهای دیجیتال، خود دارای دو دسته تاخیر در وصل و تاخیر در قطع هستند.

تایمر صنعتی سیاه رنگ و بزرگ.

تنظیم این تایمر نیز بسیار راحت بوده و نیاز به آموزش خاصی ندارد.

تایمرهای دیجیتال تاخیر در وصل

برای عملکرد درست این انواع تایمر صنعتی باید در ابتدا آن را به یک منبع انرژی متصل کرد. بعد از اتصال انرژی، تایمر تاخیر در وصل فعال شده و کنتاکتی را باز یا بسته می کند.

تایمرهای دیجیتال تاخیر در قطع

عملکرد انواع تایمر صنعتی تاخیر در قطع، درست برعکس تایمرهای تاخیر در وصل است. در این تایمرها بعد از قطع جریان انرژی کنتاکتی باز یا بسته خواهد شد.

3 – تایمر الکترونیکی

تایمرهای الکترونیکی دقت بسیار بالایی دارند و از آن ها برای تنظیم زمان های کمتر از یک ثانیه یا چند ثانیه استفاده می شود. در طراحی این تایمرها از مدار های الکتریکی مختلفی بهره گرفته شده است. اساس کار انواع تایمر صنعتی الکترونیکی بر مبنای مدار RC یا همان خازن است. تنظیم این تایمر ها بر اساس مقدار مقاومتی است که قبل از خازن قرار گرفته است. در تایمرهای ساده الکترونیکی، زمانی که خازن شارژ شود و ولتاژ دو سر آن با ولتاژ سیستم برابر گردد، رله وصل می شود. در این تایمرها می توان با تغییر ظرفیت خازن، زمان تایمر را تنظیم کرد.

تایمر صنعتی سفید رنگ و کوچک.

از کاربرد های انواع تایمر صنعتی، زمانبندی چراغ های کنار خیابان است.

 

از  تایمر صنعتی الکترونیکی برای کنترل دوره های روشنایی و خاموشی در اتوماسیون های خانگی و صنعتی استفاده می شود. کنترل دوره های پمپاژ آب در سیستم های آب و فاضلاب نیز از دیگر کاربرد های تایمر های الکترونیکی می باشد. تایمر های الکترونیکی کاربرد های متفاوت دیگری نیز دارند که در ادامه به طور مختصر به آن ها اشاره می کنیم:

1 – کنترل زمان پخت و پز در وسایل برقی خانگی، مانند: انواع پلوپز، آرام پز و سرخ کن

2 – کنترل زمان پخت و پز در صنایع غذایی بزرگ و کارخانه های تولید غذاهای آماده

3 – مدیریت و کنترل در خطوط تولید ماشین آلات صنعتی

4 – مدیریت زمان خاموشی در سیستم های امنیتی و اطلاعاتی

5 – استفاده از آن در سیستم های خودرو برای کنترل شارژ باتری

6 – کنترل دوره های تنفس مصنوعی در بخش های مختلف مراکز درمانی و بیمارستان ها

7 – خاموش و روشن کردن اتوماتیک سیستم های خنک کننده در صنایع مختلف الکترونیکی

4 – تایمر موتوری یا تایمر الکترومکانیکی

این تایمر برای اندازه گیری و کنترل زمان، از یک موتور کوچک و یک چرخ دنده دیسک دار استفاده می کند. در این تایمرها پس از تنظیم زمان و متصل شدن منبع تغذیه به تایمر، موتور آن با دور ثابت به گردش در می آید. با گردش موتور، تایمر شروع به فعالیت خواهد کرد. تایمرهای موتوری بر خلاف تایمر های الکترونیکی از دقت بالایی برخوردار نیستند و در مکان هایی که نیاز به تنظیم زمان دقیق است، استفاده نمی‌شوند. انواع تایمر صنعتی موتوری، کاربرد های متنوعی، هم در صنعت و هم در مصارف خانگی دارند.

از این تایمرها برای کنترل خودکار روشن شدن یا خاموش شدن لامپ های موجود در معابر عمومی استفاده می شود؛ علاوه بر این، روشنایی خودکار نما های ساختمان ها و برج های خانگی و صنعتی نیز توسط تایمر های الکترومکانیکی انجام می گیرد. از تایمر های الکترومکانیکی برای مدیریت و کنترل دوره های اجرایی در فرایند های صنعتی نیز بهره گرفته می شود.

 

تایمر صنعتی با رنگ طوسی روشن.

ایمرهای موتوری بر خلاف تایمر های الکترونیکی از دقت بالایی برخوردار نیستند.

 

5 – تایمر هیدرولیکی

در انواع تایمر صنعتی هیدرولیکی، همان گونه که از نام آن ها پیدا است، از سیستم های هیدرولیک برای تاخیر در مدار استفاده شده است.

اساس کار تایمر های هیدرولیکی، جا به جایی روغن در رله و بازگشت آن به مکان اصلی می باشد. در این تایمر ها زمانی که انرژی یا همان جریان برق به رله سیستم وصل می شود، روغن مورد استفاده در رله، کمی جا به جا می شود و زمان بازگشت مجدد روغن به محل اصلی خود، به عنوان زمان فعالیت تایمر در نظر گرفته می شود.

تایمر های هیدرولیکی، اغلب برای کنترل فرایند های زمانی در صنایعی که با فشار و مواد هیدرولیک، مانند: آب انجام می شود، مورد استفاده قرار می گیرند. این تایمر ها مقاومت بالایی در برابر تغییرات دما و فشار نیز دارند.

از تایمر های هیدرولیکی، همانند انواع تایمر های صنعتی الکترونیکی، برای کنترل دوره های روشنایی در صنایع و تجهیزات مختلف بهره گرفته می شود. کنترل دوره های پمپ آب در تصفیه خانه های صنعتی و خانگی نیز از کاربرد های مهم این تایمر است.

6 – تایمر نیوماتیکی

تایمر های نیوماتیکی برای کنترل فرایند های مختلف صنعتی که با هوا یا گاز انجام می شوند، مناسب هستند. در واقع این تایمر ها از دسته انواع تایمر های صنعتی بادی محسوب می شوند. در ساختار این تایمر ها از یک کنتاکت باز و یک کنتاکت بسته استفاده شده است. اساس کار تایمرهای نیوماتیکی، ذخیره سازی و فشرده سازی هواست؛ بنابراین، مقاومت بالایی در برابر تغییرات دما و فشار دارند.

علاوه بر این، تایمر های نیوماتیک برای استفاده در شرایط سخت طراحی شده اند؛ زیرا در ساختار آن از هیچ وسیله الکترونیکی استفاده نشده است. از کاربرد های این مدل از انواع تایمر صنعتی می توان به کنترل دوره های خاموشی و روشنایی در صنایع مختلف و کنترل زمان در فرایند تولید تجهیزات صنعتی اشاره کرد.

7 – تایمر حرارتی

تایمر حرارتی یا تایمر بی متال هیوندای ، از انواع تایمرهای صنعتی هستند که با استفاده از خاصیت بی متال کار می کنند. بی متال برای محافظت از موتور های الکتریکی به مدار اضافه شده و به کنتاکت متصل می شود. در زمان اتصال بی متال به مدار اگر جریانی بیش از حد مجاز به سیستم وارد شود، توسط بی متال قطع می شود تا آسیبی به دستگاه وارد نشود.

در انواع تایمر صنعتی حرارتی، زمانی که جریان از بی متال عبور کند، سبب گرم شدن و تغییر شکل آن می شود. این تغییر شکل، سبب قطع یا وصل شدن مدار در سیستم ها و تجهیزات صنعتی است. در واقع، این تایمر ها بر اساس اندازه گیری دما و تغییر شکل رله می توانند زمان بندی های مختلف را کنترل کنند. تایمر های حرارتی از سه نوع رله حرارتی ذوب شونده، رله حرارتی بی متال و رله حرارتی منعکس کننده میله ای ساخته شده است.

تایمر صنعتی سفید و طوسی رنگ.

وجود انواع تایمر صنعتی، خطاهای انسانی را تا حد قابل توجهی، کاهش داده است.

8 – تایمر آنالوگ

تایمر آنالوگ یکی از ساده‌ترین و قدیمی‌ترین انواع تایمرها است که عمدتاً از مکانیزم‌های مکانیکی برای تنظیم زمان استفاده می‌کند. این نوع تایمر معمولاً دارای یک صفحه گردان با مقیاس زمانی است که کاربر می‌تواند با چرخاندن آن، زمان مورد نظر را تنظیم کند. تایمر آنالوگ برای کاربردهایی با نیازهای تایمینگ ساده مناسب است، مثلاً تنظیم زمان روشن/خاموش شدن دستگاه‌ها در بازه‌های زمانی مشخص.

9 – تایمر شیوا امواج

تایمر شیوا امواج (که ممکن است منظور تایمر امواج یا تایمر فرکانس باشد) به تایمرهایی گفته می‌شود که بر اساس تغییرات فرکانسی یا امواج الکتریکی کار می‌کنند. این نوع تایمرها معمولاً در برنامه‌های کاربردی که نیاز به دقت بالای زمان‌بندی دارند، مانند سیستم‌های اندازه‌گیری یا تجهیزات آزمایشگاهی، استفاده می‌شوند.

10 – تایمر ستاره مثلث

تایمر ستاره مثلث نوعی تایمر تخصصی است که در راه‌اندازی موتورهای سه فاز به کار می‌رود. این تایمر امکان انتقال حالت از حالت ستاره به مثلث را پس از گذشت زمان تعیین شده فراهم می‌کند، که به کاهش جریان راه‌اندازی و محافظت از موتور کمک می‌کند. تایمر ستاره مثلث در سیستم‌هایی که نیاز به مدیریت جریان راه‌اندازی بالا دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

11 – تایمر بادی

انواع تایمر صنعتی بادی که به تایمر های پنوماتیک نیز معروف هستند، از انواع تایمر های مکانیکی بوده که برای فعالیت به انرژی الکتریکی احتیاج ندارند. این تایمر ها بر اساس کنترل دقیق و زمان بندی شده فشار هوا، طراحی و تولید شده اند.

تایمر بادی شامل یک کنتاکت باز و یک کنتاکت بسته است که بیش ترین کاربرد آن در مدار فرمان می باشد. عملکرد این تایمر به کنتاکتور بستگی دارد. به محض وصل شدن کنتاکتور، تایمر بادی شروع به فعالیت خواهد کرد. در زمان های گذشته، از انواع تایمر صنعتی بادی در تابلو های برق استفاده می‌کردند اما با پیشرفت تکنولوژی و اختراع تایمر های الکترونیکی، استفاده از تایمر های بادی به شدت کاهش یافته است.

جمع بندی

همان طور که از ابتدای مقاله ملاحظه کردید، تایمر ها نوعی ابزار برای کنترل زمان در تجهیزات مختلف صنعتی هستند. قبل از اختراع انواع تایمر برای کنترل فرایند های صنعتی، نیاز به حضور نیروی انسانی بود که هزینه های جانبی زیادی را برای صاحبان صنایع به همراه داشت. امروزه، با استفاده از تایمر های صنعتی، بسیاری از این هزینه ها کاهش یافته است.

انواع تایمر صنعتی از لحاظ ساختار با یک دیگر تفاوت دارند که بر اساس همین تفاوت، روش زمان سنجی نیز در آن ها فرق می کند. شما عزیزان برای خرید تایمر مناسب برای خود، باید در گام اول نیاز خود را مدنظر قرار داده و بعد اقدام به خرید کنید. برای خرید انواع تایمر صنعتی، تنها آشنایی با انواع آن کافی نیست، بلکه باید نکات دیگری را نیز مدنظر خود قرار دهید. آگاهی از ابعاد تایمر، چگونگی نصب آن در سیستم، محل نصب تایمر، میزان ولتاژ تغذیه، محدوده زمانی مورد نیاز، جریان مجاز کنتاکت خروجی، نوع و مکان استفاده از تایمر به شما کمک می کند تا محصولی مطابق با نیاز خود تهیه کنید.

اگر در زمینه خرید انواع تایمر های صنعتی هیچ اطلاع و تخصصی ندارید، بهتر است از کارشناسان خبره کمک بگیرید. فروشگاه نوین برق با بیش از دو دهه فعالیت در صنعت الکترونیک، با کادری مجرب و متخصص، آماده خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز است. شما عزیزان می توانید انواع تجهیزات صنعتی را از برند های مختلف و با عالی ترین کیفیت از فروشگاه نوین برق تهیه کنید. برای راهنمایی بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

نوين برق

سوالات متداول

1 – تایمر صنعتی چیست؟

دستگاه های الکترونیکی هستند که برای کنترل زمانی تجهیزات و دستگاه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

2 – قیمت انواع تایمر چقدر است؟

با تماس با شماره 02166346221 قيمت انواع تايمر مورد استفاده در صنعت برق را استعلام بگيريد.

3 – انواع تایمر صنعتی بادی بر چه اساس توليد شده اند؟

این تایمر ها بر اساس کنترل دقیق و زمان بندی شده فشار هوا طراحی و تولید شده اند.