رله ضربه ای فیندر

رله ضربه ای فیندر، یک ابزار کنترلی قابل استفاده در مدار فرمان می باشد. رله ها از برندهای مختلف در بازار موجود هستند که یکی از انواع معروف آن، فیندر می باشد. در این نوع رله، با ایجاد ایمپالس های کوتاه در بوبین، وضعیت کنتاکت ها دچار تغییراتی می شود و در صورت قطع تغذیه بوبین، کنتاکت ها وضعیت فعلی خود را حفظ خواهند کرد.

وضعیت خروجی رله ضربه ای، با تحریک مجدد بوبین معکوس می شود. اخیراً از این نوع از رله ها برای کنترل مدارهای روشنایی موجود در فضاها و اماکن عمومی با چند نقطه کنترل استفاده می شود. استفاده از رله ضربه ای، مقرون به صرفه و ساده تر از رله های تایمردار است.

در رله ضربه ای که با نام رله حافظه دار نیز شناخته می شود، حالت تیغه ها در هنگام فشرده شدن شاسی معکوس می شود. در زمان فشرده شدن شاسی برای بار اول، جریان برق در خروجی به صورت دائمی وصل شده و در مرحله بعد، مدار با فشرده شدن شاسی قطع می شود.

از رله ضربه ای فیندر همانند رله شیشه ای فیندر در راه پله آپارتمان ها استفاده می شود و عملکرد آن، شبیه به عملکرد تایمر راه پله است؛ با این تفاوت که تایمر راه پله ها بعد از گذشت یک مدت زمان مشخص، مدار را قطع می کند ولی رله ضربه ای با فشردن مجدد یکی از شستی ها مدار قطع می شود.

در این مطلب » قصد داریم به بررسی و معرفی بیشتر رله های ضربه ای بپردازیم. در صورتی که تمایل دارید درباره این رله ها اطلاعات بیشتری داشته باشید یا قصد خرید این رله را دارید، لطفاً تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

یک رله ضربه ای

معرفی رله ضربه ا ی فیندر

 رله ضربه ای فیندر چیست؟

شرکت فیندر، یکی از شرکت های تولید کننده رله های صنعتی می باشد که در اکثر کشورهای جهان دارای نمایندگی فعال می باشد. رله ضربه ای، نوعی سوئیچ یا کلید الکترومکانیکی است که کنتاکت های آن با ورود ولتاژ به پایه های ورودی و برق دار شدن بوبین، از حالت اولیه خارج و به حالت ثانویه تبدیل می شوند.

از این خاصیت برای خاموش و روشن کردن یا کنترل مدارها، بدون دخالت مستقیم انسان استفاده می شود. رله ضربه ای فیندر، از یک بوبین و یک اهرم واقع در بالای بوبین تشکیل شده است. کنتاکت این رله ها، از طریق اتصال برق به بوبین آنها برقرار می شود.

با قطع ولتاژ جریان برق بوبین، کنتاکت رله ضربه ای همچنان برقرار است؛ ولی کنتاکت رله با اتصال مجدد ولتاژ بوبین وصل می شود. رله ها به عنوان کلید تبدیل عمل می کنند؛ با این تفاوت که در کلیدهای تبدیل باید انسان با دست خود کلید تبدیل را فشار دهد ولی در رله ها، جریان برق موجب تغییر حالت کلید می شود.

بک رله ضربه ای کرم رنگ

کاربرد های این نوع رله ی ضربه ای

کاربرد رله ضربه ای فیندر

از این نوع رله ها، برای کاهش مصرف برق و ایجاد محدودیت در میزان مصرف آن استفاده می شود. در این نوع رله، امکان اتصال چند شاسی برای کنترل روشنایی و نور پارکینگ ها و راه پله ها وجود دارد. در حقیقت از این رله ها، در مکان هایی مانند راه پله ها که کاربران باید لامپ ها را از چندین محل روشن و خاموش کنند، استفاده می شود. رله ضربه ای فیندر در انواع تک پل و دو پل ساخته شده و به بازار عرضه شده است. این نوع رله ها، با اسامی رله ایمپالس و رله راه پله نیز شناخته می شوند.

این رله ها با ولتاژ 220 ولت کار می کنند. در داخل رله، یک طرف کنتاکت به یک طرف بوبین متصل بوده و تعداد ترمینال های خروجی آن سه عدد است. اصولاً مقدار جریان مجاز قابل استفاده در کنتاکت های داخلی از سوی کارخانه سازنده مشخص می شود. به عنوان برخی از ویژگی های این نوع رله ها می توان به مواردی از قبیل قیمت مناسب، طول عمر و دوام بسیار بالا و کوچک و جمع و جور بودن آنها اشاره کرد.

به طور خلاصه می توان گفت که کاربرد این نوع رله ها بیشتر در مکان هایی است که نیاز به کنترل وسایل مصرف کننده از چندین محل وجود دارد. به عنوان مثال می توان به خاموش و روشن کردن لامپ های روشنایی از چندین نقطه اشاره کرد.

در مدار رله های ضربه ای، برای قطع مدار نیازی به کلید استاپ وجود ندارد و شاسی در اولین مرتبه، به عنوان شاسی استارت و در مرتبه دوم به عنوان شاسی استاپ عمل می کند.

ساختار رله ضربه ای فیندر

رله ضربه ای از قسمت های مختلف مانند بوبین یا سیم پیچ، تیغه ها یا کنتاکت های ثابت و متحرک، فنر، یوک، آرمیچر و یک محفظه نگهدارنده به عنوان پوشش این تجهیزات ساخته شده است. پایه های این رله ها، یا به صورت مشترک یا در حالت باز یا بسته قرار دارند.

رله ضربه ای برای وصل و قطع کردن جریان برق در قسمت فرمان ساخته شده است. رله ضربه ای فیندر از بخش های مختلف مشتمل بر آهنربا، تیغه هایی که به وسیله آهنربا جذب می شوند، فنر و اتصالات الکتریکی ساخته شده است.

در رله های ضربه ای ساخته شده از یک بوبین با هسته آهنی و یک اهرم واقع در بالای آن، در زمان رسیدن ولتاژ برق به دو سر بوبین، اهرم واقع در قسمت فوقانی به سمت هسته آهنی کشیده شده و چرخ دنده موجود در قسمت جلویی اهرم به اندازه 8/1 دور می چرخد. با چرخیدن چرخ دنده، کنتاکت موجود در قسمت پایینی رله قطع و وصل می شود.

یک رله ی ضربه ای فیندر

مشخصات رله ضربه ای فیندر چیست؟

مشخصات رله ضربه ای فیندر

رله های ضربه ای، با مشخصات فنی خاصی تولید و به بازار عرضه می شوند. به عنوان مثال، رله ضربه‌ ای VAC 220 با دو کنتاکت 16 آمپری، در راه پله ها و محل هایی که باید مصرف کننده لامپ را از چندین مکان مختلف خاموش و روشن کند، استفاده می شود.

به عنوان برخی مشخصات فنی این رله می توان به جنس کنتاکت این رله ها که از آلیاژ نیکل نقره ساخته شده، حداکثر ولتاژ کلیدزنی برابر با 400 ولت AC، ولتاژ اسمی کلید زنی 250 ولت، قدرت دی الکتریک 2000 ولت AC بین کنتاکت ها، حداکثر جریان کنتاکت 30 آمپری و غیره اشاره کرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره ویژگی های فنی این رله ها می توانید با مشاوران خبره «نوین برق» تماس گرفته یا به صفحه محصول مد نظر مراجعه نمایید.

نحوه عملکرد رله ضربه ای فیندر

در رله ضربه ای، یک هسته با سیم پیچ مسی و یک تیغه متحرک وجود دارد. در صورت فعال شدن سیم پیچ، تیغه به سمت آن جذب می شود. به طور خلاصه می توان گفت که برق دار شدن بوبین، موجب ایجاد حالت مغناطیسی و جذب تیغه متحرک به سمت بوبین می شود. در چنین حالتی، کنتاکت ها از حالت بسته به حالت باز تغییر وضعیت می دهند.

یک رله ی ضربه ای مارک فیندر

مزینت های استفاده از رله ضربیه ای چیست

مزایای استفاده از رله ضربه ای فیندر

به این دلیل که ماهیت رله های ضربه ای، مغناطیسی است و قدرت جریان های زیاد را نسبت به مدار فرمان الکتریکی ایزوله می کند، استفاده از آنها موجب محافظت از مدار می شود. ساختار رله ضربه ای به گونه ای است که قابلیت تحمل چندین آمپر را دارد و به همین دلیل در مقایسه با ترانزیستورها مقرون به صرفه تر و اقتصادی تر است.

یکی دیگر از مزایای مهم این رله ها که قبلاً نیر به آن اشاره شد، اتوماتیک بودن آنها است. این رله ها بدون دخالت انسان قادر به قطع یا وصل کردن مدار بوده و برای اینکار، به ارسال سیگنال های متعدد نیاز دارند.

سیم کشی مدار رله ضربه ای فیندر

این رله ها با سیم پیچ ساخته شده و این سیم پیچ ها برای صدور فرمان قطع و وصل مدار در بخش مدار فرمان قرار داده می شوند. مدار الکتریکی رله ضربه ای دارای ساختار ساده تری نسبت به رله های زمان دار می باشد و قطع و وصل کردن آن از چندین نقطه صورت می پذیرد.

سیم کشی این مدار، با استفاده از یک رله ضربه ای فیندر، تعدادی کلید و لامپ صورت می گیرد. قطعه اصلی این مدار، رله ضربه ای است. نحوه سیم کشی در شکل زیر نشان داده شده است.

برای انجام اینکار، پیچ شماره یک کلید به فاز وصل شده و یک انشعاب از این پیچ گرفته شده و به ورودی شستی ها وارد می شود. سپس، انشعاباتی از خروجی شستی ها به یکدیگر داده می شود و در نهایت این انشعابات، به A1 رله وصل می شوند. نول نیز به A2   و مصرف کننده یا لامپ متصل می شود و بدین ترتیب، کار قطع و وصل به راحتی توسط شستی انجام می شود.

نصب رله ی ضربه ای فیندر

آنچه درباره رله ضربه فیندر گفته شد

امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات کاملی در مورد رله ضربه ای فیندر، کاربرد و مزایای آن به دست آورده باشید. شما می توانید انواع رله های ضربه ای را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت از فروشگاه نوین برق تهیه کنید. نوین برق با بیش از دو دهه تجربه در زمینه فروش و ارائه مشاوره تجهیزات الکترونیک، آماده ارائه خدمات به شما مشتریان عزیز می باشد.

نوین برق

سوالات متداول

  • رله ضربه ای چیست؟
    رله ضربه ای یا همان رله حفاظ دار، وسیله ای است که برای معکوس کردن تیغه ها مورد استفاده قرار می گیرد. در اصل از رله به عنوان یک کمک کننده در مدار الکتریکی استفاده می کنند.
  • انواع رله ضربه ای کدام اند؟
    رله ها با معیار های مختلفی دسته بندی می شوند. نوع و جنس کنتاکت، یکی از عوامل برای دسته بندی رله ها می باشد. جنس کنتاکت تا 4 مدل آلیاژ تنوع دارد.