تعریف کابل مخابراتی
کابل های مخابراتی کابل هایی هستند که با انتقال اطلاعات از یک نقطه به نقطه دیگر، امکان ارتباط دو طرفه را در مکان های مختلف فراهم می کنند. این کابل ها قادر هستند که این ارتباط ها را در فواصل طولانی نیز ایجاد کنند. تلفن را می توان از اولین وسایلی دانست که این کار را انجام می دهد. بعدها تلویزیون و کامپیوترهای شخصی نیز از وسایلی بودند که توانستند از کابل های مخابراتی و کنتاکتور هیوندای استفاده کنند. امروزه، داده ها و ویدیوهای مختلفی از طریق کابل های مخابراتی قابل انتقال هستند.
انواع کابل مخابراتی
کابل مسی
مغزی و جنس اصلی این کابل ها از فلز مس بوده که معمولا آن ها را به دو نوع زمینی و هوایی تقسیم می کنند. این کابل ها بیشتر اوقات در فضای باز قرار می گیرند و تابش آفتاب یا برف و باران ممکن است به آن ها آسیب بزند. به همین دلیل، از یک روکش محافظ روی آن ها استفاده می شود تا مقاومتشان را نسبت به این عوامل بیشتر کنند.
این روکش ها باعث می شوند که طول عمر کابل های مسی به طور قابل توجهی افزایش یابند. تعبیه روکش روی کابل های مسی و استفاده از آن در کلید محافظ جان هیوندای می تواند خمش و انعطاف پذیری آن ها را کمتر کند؛ به همین دلیل هنگام استفاده از آن ها باید دقت خود را بالا ببرید.
کابل هممحور یا کواکسیال
این کابل ها در سال 1880 توسط الیور هیوساید ابداع شده اند . معمولا کابل های کواکسیال از مس ساخته می شوند و دو کانال دارند که یک محور مشترک دارند. اولین کانال این سیم ها وظیفه انتقال سیگنال را بر عهده دارد، در حالی که کانال مشترک که لایه عایق کانال داخلی را می پوشاند، به عنوان زمین استفاده می شود.
این کابل ها برای مواردی مانند اتصال به اینترنت، انتقال سیگنال های تلویزیون کابلی و اتصال فرستنده های رادیویی به گیرنده ها کاربرد دارند. محافظ هایی برای کابل مخابراتی در نظر گرفته می شود که عمدتا سه نوع دارند. محافظ تکی، دو گانه و چهارگانه انواع محافظ برای کابل های کواکسیال خواهند بود. این کابل ها هزینه کمتری نسبت به کابل های فیبر نوری دارند و می توانند اطلاعات را در فواصل بسیار دور انجام دهند.
کابل فیبر نوری
این نوع کابل در مقایسه با دیگر کابلهای مخابراتی نسبتاً جدید است. کابل فیبر برای انتقال اطلاعات و دادهها از نور استفاده میکند. الیاف موجود در این کابل با پوشش پلاستیکی محافظت میشوند و درون یک لوله قرار میگیرند تا از تداخل اطلاعاتی جلوگیری کنند. کابلهای فیبر نوری دارای یک بدنه خارجی و یک هسته هستند. اندازه هسته کابل فیبر نوری به دو نوع مختلف تقسیم میشود:
- تک حالته یا Single mode: این نوع کابل فیبر نوری دارای یک هسته کوچک است.
- چندحالته یا Multimode: این نوع کابل فیبر نوری دارای یک هسته بزرگتر است.
با توجه به رنگ روکش کابل فیبر نوری، میتوان مدل و نوع کابل را تشخیص داد. به عنوان مثال، رنگ آبی نشانگر چند حالته بودن کابل فیبر نوری است، در حالی که روکش زرد نشانگر کابل تک حالته است. کابلهای فیبر نوری به خوبی از تداخل اطلاعاتی جلوگیری میکنند و مقاومت بالایی دارند.
کابل مخابراتی پیچ خورده
کابل های پیچ خورده به پی سی ها یا کامپیوترهای شخصی اجازه می دهند تا با شرکت های تلفن ارتباط برقرار کنند. این کابل ها در سال 1881 توسط الکساندر گراهام بل اختراع شده اند. کابل های جفت پیچ خورده نام خود را از دو سیم خود گرفته اند. این طرح شامل یک جفت سیم است که به هم پیچیده شده اند و موازی یکدیگر قرار می گیرند. استفاده از این کابل باعث می شود که تداخل های داخلی و خارجی تا حد زیادی کاهش یابند اما آن ها را به طور کامل برطرف نخواهد کرد. این کابل ها به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
- کابل جفت پیچ خورده بدون محافظ یا UTP
- کابل جفت پیچ خورده با محافظ یا STP
علامت هایی روی این کابل ها تعبیه می شوند تا اطلاعات خاصی را به شما بدهند.
کابل ژله فیلد خاکی
بررسی رنگ بندی انواع کابل های مخابراتی
با توجه به این که رنگ بندی در کابل های مخابراتی به دو نوع اصلی و فرعی تقسیم می شود، می توان نتیجه گرفت که آن ها از ترکیب رنگ های اصلی و فرعی تولید می شوند. رنگ های اصلی معمولا به شکل بنفش، زرد، مشکی، قرمز و سفید هستند. رنگ های فرعی را هم طوسی، قهوه ای ، سبز، نارنجی و آبی تشکیل می دهند.
با این حساب می توان نتیجه گرفت که این کابل ها دارای بیست و پنج زوج رنگ هستند که وقتی دور آن ها یک وار پیچیده می شود، به همان شکل در کابل قرار می گیرند. به عنوان مثال می توان گفت که زوج اول رنگ های سفید و آبی، زوج دوم رنگ های سفید و نارنجی و زوج سوم رنگ های سفید و سبز هستند. به همین ترتیب زوج های بعدی قرار می گیرند.
ویژگیهای کابل های مخابراتی زمینی
نوعی از کابل های مخابراتی هستند که ویژگی های منحصر به فردی را ارائه می دهند و با کابل های هوایی متفاوت هستند. کابل های زمینی قادر هستند که منبع تغذیه را بدون وقفه تامین کنند که کابل های هوایی امکان این کار را ندارند. این کابل ها درون زمین دفن می شوند و از اولین کابل های مخابراتی به شمار می آیند.
با توجه به این که در زیر زمین تعبیه می شوند، از تمامی عامل ها مانند باد و باران در امان هستند و هیچ آسیبی به آنان نمی رسد؛ اما اگر روکش مناسبی نداشته باشند، رطوبت خاک می تواند آن ها را دچار خوردگی کند. از کابل های هوایی نمی توان در برخی موارد استفاده کرد. به عنوان مثال در مکان هایی که نصب این کابل ها می تواند خطرات از جمله برخورد هواپیماها را داشته باشد، کابل زمینی بهترین انتخاب خواهد بود.
کابل های زمینی هزینه بسیار کمی دارند و برای نگهداری آن ها نیز لازم نیست هزینه زیادی بپردازید. می توانید در زیر آب نیز از کابل های زمینی استفاده کنید. اگر کابل های مخابراتی زمینی را انتخاب کنید، در طول زمان با افت ولتاژ بسیار کمی مواجه شد و درصد ایجاد خطا در آن ها پایین می آید و باعث می شود وسایلی مانند بی متال هیوندای خوب کار کنند.
مهمترین کاربردهای کابل های مخابراتی
با مزایای که این کابل ها ارائه می دهند، در بسیاری از زمینه ها همانند آمپر متر شیوا کاربرد دارند. از کابردهای کابل مخابراتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اینترنت: داده ها در شبکه اینترنت نیاز به انتقال دارند و این کار توسط کابل های مخابراتی قابل انجام خواهد بود.
- ارتباط تلفنی: از ساده ترین و قدیمی ترین کاربردهای کابل های مخابراتی به حساب می آید.
- استفاده در وسایل صوتی و تصویری: دوربین ها، میکروفون ها و سایر لوازمی که نیاز به انتقال داده های صوتی و ویدیویی دارند، می توانند از کابل های مخابراتی برای این کار استفاده کنند.
نتیجه گیری
سوالات متدوال
1-چه کابلهای مخابراتی هستند و چگونه کار میکنند؟
در این قسمت، به بررسی انواع کابلهای مخابراتی و عملکرد آنها خواهیم پرداخت. از کابلهای کواکسیال و تا کابلهای مسی، هر یک از این کابلها برای ارتباطات مخابراتی اهمیتی دارند و نقش حیاتیای در انتقال اطلاعات ایفا میکنند. 2- آیا محافظت از کابلهای مخابراتی اهمیت دارد؟
حفاظت از کابلهای مخابراتی بسیار مهم است. نگهداری و محافظت صحیح از این کابلها باعث افزایش عمر مفید آنها و کاهش مشکلات احتمالی میشود.
3- آیا کابلهای مخابراتی مستعد اختلالات هستند؟
در محیطهایی که کابلهای مخابراتی در آنها نصب میشوند، ممکن است با اختلالات و نویزهای مختلف روبرو شوند. این اختلالات میتوانند تأثیرات مخربی بر روی کیفیت ارتباطات داشته باشند.
4-آیا میتوان کابلهای مخابراتی را خودمان نصب کرد؟
نصب صحیح کابلهای مخابراتی نیاز به دانش و تخصص دارد. آیا میتوانیم این کار را خودمان انجام دهیم یا بهتر است به یک حرفهای متخصص مراجعه کنیم؟ این کار باید به متخصص اش سپرده شود.